Napsali o nás

23. a 24. květen 2019 byly svátkem a gurmánským zážitkem, především duševním, všech controllerů a finančních ředitelů. Na Zámku Štiřín se totiž uskutečnilo 22. Controllingové fórum.

Téma bylo výživné. „Časy se mění… co na to controlling?“ Mozaiku digitálních a řemeslných odpovědí nebo receptů z praxe skládalo 16 renomovaných expertů tohoto oboru z obchodních či výrobních firem i neziskových organizací.

Nelze nezmínit všechny controllingové kuchaře (řečníky) ani pokrmy. Recepty nemusí být zdlouhavé (dokonce ani složité nebo z molekulární kuchyně), aby byly sdíleny a zveřejněny.

Možno tedy v časech, kdy se pole mění před očima, využít controllingové tradiční řemeslo, ale i novinky pro radost a měnící se chutě strávníků, majitelů restaurací i kuchařů. Tedy klientů, akcionářů i zaměstnanců firem.

Předkrmy – praktické workshopy

Správný business case je casem, pardon, časem, kdy kombinujeme vědu, umění a odmítáme lákavé kalkulace (často tedy výnosy dělíme třemi). Tak praví praktik a inovátor Jiří Kuchyňa, finanční ředitel CreativeDock Holding. Musíme však důsledně rozumět ingrediencím, tedy budoucím produktům a službám naší firmy.

Tomáš Nekvapil, ač to nepřizná, patří mezi hlavní myslitele controllingu. Až v momentě, kdy se posuneme od zpracování čísel do vyplňování prostoru mezi čísly, přispíváme ke správným rozhodnutím. Pojmy Business Wisdom a Business Thinking již nabírají na síle a najdeme je v požadavcích doby i nejmodernějších kuchařkách a školeních.

Skupinové vaření aneb panelová diskuze

Vařili: Karel Havlíček – Ministr průmyslu a obchodu, Peter Čakan – MBtech Bohemia, Zdena Macháčková Šimánková – Podnikové finance, Roman Smetana – PRYM CONSUMER CZ.

Panelová diskuze přinesla jasné zprávy.

  • Real-time rozhodování bude brzy nutností, tedy správná data chci mít hned.
  • Těžiště controllingu jde z ex-post do ex-ante roviny.
  • Rychlý přehled a finanční pořádek dělá přátele (nejen) na ministerstvu.
  • Do hloubky jde rozvaha, řízení přes výsledovku nestačí.
  • Větší propojení controllingu s IT je (mega)trendem.
  • Každý zaměstnanec by měl přemýšlet jako podnikatel.
  • Šéf controllingu je informační messenger.

Raw food aneb ryzí controlling

Pokrmy připravovali: Martin Kořínek – Grammer CZ, Tomáš Nekvapil – Controller Institut, Roman Zeman – Vienna Insurance Group, Petr Burian – KOMTERM.

Ukázky z receptů viz níže.

  • Odchylky od plánu se někdy vykrátí a my nevíme skoro nic, pokud nejdeme do hloubky.
  • Paradox posledního měsíce často způsobí, že prosincové finanční výsledky zcela mění příběh celého roku
  • Cena compliance strmě roste.
  • Černé labutě dokážou zahýbat významně výsledky firmy. Dají se plánovat.
  • Správná délka porady nad minulými finančními a obchodními výsledky je nula (aneb Self-service BI má velkou nutriční hodnotu).

Mytí nádobí aneb čištění hlavy

Cenné kontakty se tvořily nejen během čtvrtečního večera v prostředí kouzel, českého piva i hokeje nebo degustace kávy i rumu.

Brunch – každý rok lepším controllerem

Věslava Piegzová z České zbrojovky ukazuje, že správný controller a finanční ředitel zraje jako víno a o poznatky se dělí každodenně s mladšími kolegy. Znalosti účetnictví, matematicko-statistických metod a umění přesvědčit jsou důležité jako sůl. Šéf musí být pro věc zapálený.

Světová kuchyně (Maďarsko, z Dánska do ČR, Kapské město, Švýcarsko) – controlling globálně

Sous-vide: Šárka Baladová – L´Oréal, Martin Vlasatý – Roche Diagnostics International AG, Irena Žáčková – Euro-Center Holding

  • Globální řešení pro cash flow může vzniknout i v Česku a vypadá úžasně.
  • Bez spolupráce se nic pořádného neuvaří, ani plánování mezd.
  • Controller bude méně a méně zpracovávat data. Více a více ovlivňovat chod firmy správným směrem a hledat proaktivně nové příležitosti.

Dotované stravování – finanční řízení neziskových organizací

Pekli (jen jeden řečník spálil, avšak kontrolovaně): Zdeněk Bouda – ZEVO (Spalovna – Pražské služby), Dagmar Růžičková  – Národní divadlo, Roman Foks – Fakultní nemocnice Olomouc

Neziskové organizace jsou nuceny často plánovat, počítat i vařit s menšími zdroji. Jde jim to však znamenitě. I zde nabízí controlling svoji krásu a vůni. Stačí dát dohromady selský rozum, stabilitu členů týmu, elektronizaci, automatizaci, vášeň, datovou vědu, roky zkušeností, vyjednávací schopnosti a trpělivost.

Nezbývá než poděkovat organizátorům i účastníkům. „Jedině změna je trvalá.“ praví Schopenhauer. V controllingu i finančním řízení na ni jsme nyní lépe připraveni.

Jiří ZAJÍČEK, CFA
Senior Controller, ČSOB Penzijní společnost, a. s., člen skupiny ČSOB a také vděčný účastník 22. Controllingového fóra